tiistai 6. huhtikuuta 2010

Yritysten johto ja päättäjät aiheuttavat tulevaisuuden eläkepommin

Kauppalehdessä oli tänään artikkeli, jonka aihetta olen jo useammin kuin kerran pohtinut tämänkin blogin sivuilla. Nyt se on faktaa.

"Alle 35-vuotiaiden eläkekustannukset ovat suorastaan räjähtäneet. Elämänsä alkutaipaleella olevien nuorten ihmisten eläköityminen maksaa yhteiskunnalle jo 6,6 miljardia euroa hoitokustannuksina ja menetettyinä verotuloina. Summa on kasvanut viidessä vuodessa kahdella miljardilla."

"- Valtionbudjetti on 50 miljardia euroa vuodessa. Siihen verrattuna 6,6 miljardia on paljon rahaa, terveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio kertoo."

"Masennus on yhä merkittävämpi sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden syy. Mielialalääkkeitä käyttää säännöllisesti 700 000 suomalaista. Nuorten naisten masennusoireilu on kaksi kertaa yleisempää kuin nuorten miesten."

"- Työelämän käytännöt ovat ristiriidassa juhlapuheiden kanssa. Liikaa on puhuttu vanhuuseläkkeen alarajasta. Suomen tulevaisuuden kannalta paljon suurempi ongelma on nuorissa aikuisissa, Vainio toteaa."

Kaikki ilmoittavat ettei ole keinoja. ?????!!!!!!

Keinot lähtevät siitä, että työntekijää, ihmistä, aletaan työpaikoissa kuunnella ja kunnioittaa. Yhä kovenevat vaatimukset johdolta sekä työnteon ainoa määre, nopeus, aiheuttavat ristiriidan, jossa työntekijä murtuu jättimäisen työtaakan alle tietäen, että oman tehdyn työn laatu on täyttä paskaa, koska aika ei riitä työn kunnolliseen tekemiseen. Kiitosta ei tule koskaan mistään, vain lisää uusia vaatimuksia.

Jos olisin itse moisessa paskassa, ottaisin ja lähtisin. Sen jälkeen jännäisin itkusilmin, pärjäänkö punaisilla vai sinisillä pillereillä? Ja koska itsetuntoni nousee edes siihen pisteeseen, että uskallan ottaa seuraavan askeleen elämässäni?

Hyvä hallitus! Hienoa yritysjohtajat! Mahtavaa suurosakkaat! Te tämän teitte.

EDIT: Asiasta lisää Talouselämässä.

"Tutkimukset kertovat, että masennuksen aktiivinen hoito varhaisvaiheessa ja jaksamista tukevat työelämän käytännöt palauttavat useimpien työkyvyn.

Tuoreimmat tilastot kertovat, että asiaan ollaan ilmeisesti viimein havahtumassa. Vuosina 2008–2009 masennuksen vuoksi myönnetyt eläkkeet ovat kääntyneet laskuun. 

Vai olisiko niin, että eläkkeelle vain ei enää päästetä?

Ei kommentteja: