Ohjelmasta käy selväksi suuret paheet:
- Lentäminen
- Yksityisautoilu
- (Naudan)liha
- Juustot
- Ruuan pois heittäminen
- Suuret automarketit, ja mm. niiden satametriset avonaiset kylmäleikkeletiskit!?!?!
- Suomalainen lihan ja muun ruuan idioottimainen tukeminen
- Meidän ihmisten yltiöpäinen tavaroiden uusiminen, kuluttaminen ja pois heittäminen
Ohjelmalla on myös verkkosivut, mistä löytyy suhteellisen tarkka päästöpuntari, mutta näin verkkopalveluiden suunnittelijana ja tuottajana on pakko todeta, että sivuston tekninen toteutus on valitettavasti vielä ala-arvoinen (se ilmoitetaankin Beta-vaiheen tuotannoksi).
Meillä arvot ovat luokkaa 6000kg CO2-päästöjä vuodessa, koska lennämme Thaimaahan kahdesti vuodessa. Muuten olisimme n. 3000kg:n CO2-päästöissä per nenä. Se olisi lähes kolme kertaa vähemmän kuin suomalaisen keskiarvo, n. 8800kg CO2-päästöjä. Ainakaan lähivuosina emme vielä siihen pääse, mutta muut kulutustottumuksemme ovat onneksi menossa erittäin hyvään suuntaan.
Ohjelman konseptiin kuuluu myös "ilmastotohtori", jonka neuvoja pääset seuraamaan täällä.
EDIT: Ilmastotohtorin blogista hyvää asiaa:
Ympäristönsuojelua ei kuitenkaan tarvitse miettiä joka hetki. Tehokkainta on tehdä harkittuja päätöksiä suurimpien asioiden suhteen. Kotona näitä ovat asunnon lämmitys ja ilmanvaihto, mahdolliset kodin remontit ja energiakorjausten yhdistäminen aina niihin, lämpimän veden kulutus ja kodin sähkölaitteiden valinta ja käyttö. Aterioilla näitä ovat lihansyönnin ja maitotuotteiden vähentäminen ja muun muassa palkokasvien ja kotimaisen luonnonkalan käyttö proteiininlähteenä. Arkiliikkumisessa keskeistä on ajokilometrien vähentäminen ja pyöräilyn, kävelyn ja joukkoliikenteen suosiminen. Monissa muissa tavaroissa ja palveluissa pohjoismainen ja EU:n ympäristömerkki osoittavat valintoja, joissa ilmastovaikutuksille on tiukat ehdot. Kaukolennot ovat huono juttu ilmastolle ja henkilökohtaiselle ilmastotaseelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti