sunnuntai 31. lokakuuta 2010

(thaiapurilta) Palvelu, muistatteko sen?


Yksi asia täällä Thaimaassa nousee silmille melkein heti, palvelu. Kaikkea mitä teet, sinun ei tarvitse tehdä, sillä sinua palvellaan.

Esimerkki

Eilen kävimme pankissa, koska en muistanut paikallisen pankkimme Kasikornin verkkopankin salasanaa. Päivä muuten oli lauantai. Muistatkos koska kävit kotimaassa lauantaina pankissa?

Ensi töikseen otti korvaan musiikki, kuinkas muuten. Ämyreissä pauhasi Rod Stewartin loistava Every picture tells a story, eikä mikään hissimusa!

Konttorin johtaja otti ongelmamme heti omakseen ja soitti puhelimellaan. Hetken kuluttua hän ojensi sen minulle, ja sain ohjeet miten saada uuden salasanan. Asia kesti kaksi minuuttia.

Sen jälkeen minun piti siirtää omalta thaitililtämme taloyhtiömme omalle tilille rahaa, jotta respan henkilöt voivat sieltä nostaa ja maksaa kulujamme täällä (vesi, sähkö, vastike, jne.). Minut ohjattiin nätisti thaipankkinaisen huomaan, joka täytti liput ja laput, kysyi passia ja ohjasi minut tiskille, jossa raha siirrettiin heti.

Käykääpäs Suomessa pankissa, niin muistatte mikä sieltä puuttuu.

Netistä tai sen huonoudesta pauhasin alun blogissa, mutta nyt se toimii kuin rasvattu, ja asentajaukkelit heittelevät jengikädenpuristuksia, kun tulevat taloon asentamaan nopeita yhteyksiä muillekin.

Älä tee itse

Kaikkeen mitä täällä tekee, pitää opetella ei-tekemään itse. Suomessa meidät on 20 vuodessa opetettu tekemään kaikki itse: osta, syö, juo, kanna, hae, vie. Näin yritykset pääsevät kalliista työtekijäroskasta eroon ja kiristämään tuloksensa positiiviseksi. Suomessa säästämme itsemme pois maailmankartalta.

Ja ihan turha tulla lässyttämään kalleudesta. Jos Suomessa vielä olisi palveleva pikaruokaketju, bensa-asema, tulli, posti, ruokakauppa, ravintola, urheiluliike, rautakauppa, autoliike, operaattori, kenkäkauppa - olisin juuri sen asiakas, ja kertoisin siitä kaikille tutuilleni. Ko. yrityksen ei tarvitsisi heittää miljoonia euroja digiboksien pikakelauksen alle, kuten kaltaisensa tekevät.

Ihminen välittää täällä vielä asiakkaastaan.

P.S. Olimme täällä viimeksi vuosi sitten. Siitä huolimatta minut muistettiin takkikaupassa ja farkkuliikkeessä, kuin olisin käynyt siellä viime viikolla. Käteltiin, halailtiin ja taputeltiin vatsaa. Turisteja täällä kuitenkin liikkuu miljoonia vuodessa.

Thaiapuri

Ei kommentteja: