tiistai 21. syyskuuta 2010

Rahan mielivalta - Mind over money


Globaalin talouden pohjasäännöt perustuvat sille oletukselle, että kaikki ihmiset toimivat ja ajattelevat tärkeitä (raha)asioita rationaalisesti. Emmepä ajattelekaan, vaan tunteella.

YLEn lähettämä ykkösdokumentti kertoo mielenkiintoisten psykologisten testien avulla mitä vääristymiä taloutemme pohjalta löytyykään.

Suuret ja kalliit hankinnatkin ihminen pyörittää ensin järkiperäisesti: Tekee tarkkoja laskelmia ja suunnitelmia. Sen jälkeen jossakin vaiheessa tulee himopimahdus ja ostat megahankintasi täysin mieltä vailla. "High'n" jälkeen voi tulla nopea kankkunen: "Mitä helvettiä mä olen mennyt ostamaan?".

Itselle kävi juuri muutama päivä sitten päinvastoin. Hivelin uutta Mini Countryman -autoa autoliikkeessä. Katsoin jo lisävarustehintojakin, kunnes heräsin. Miksi katsoin uutta autoa, joka näyttää Amazonin majavalajilta, Capybaralta?


Kun maksoin aivan sairaan summan auton perusvuosihuollosta, aloin uuden ostamisen sijaan miettimään pärjäisimmekö kokonaan ilman autoa, kun meille tulee enää vain 4000km mittariin vuodessa. Jos vuokraisi auton aina tarpeen mukaan?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

juu ei. Noissa autoasioissa kyllä järki himmenee ja tunteet jyllää viileimmälläkin rationalistilla! Ja suomen suvessa sitä tekee jylhiä päätöksiä pärjätä autotta, mut marraskuun räntä ja kaamos kääntää taas kummasti kelkan. psykohommia.