tiistai 25. toukokuuta 2010

Sijoittamisesta

Jos joku asia on täysin meediohommaa, se on sijoittaminen.

Pankeissa sijoitusneuvoja antavat siihen täysin osaamattomat henkilöt viikon koulutusjakson turvin. Sijoitusyhtiöt taas nojaavat täysin IMF:n ja itsenäisten kansainvälisten analyytikoiden arvioihin tulevasta. Mehän kaikki olemme nähneet kuinka hyviä ne arviot ovat viime aikoina olleet.

Nyt kun maailma on oikeasti globaali, se tarkoittaa myös sitä, että tulivuoren paukahdus Islannissa vaikuttaa myös korealaisen it-yrittäjän arkeen. Emme siis voi yhtään ennakoida, koska talonpoikaiskapina Kiinassa alkaa, tai milloin seuraava jättitsaunami, mutavyöry tai sotilasvallankaappaus tuhoaa taas pörssikursseja ja syö valuuttojen arvoja.

Meille myydään rahastopaketteja ja erilaisia hajautettuja osaketäkyjä tiukoilla merkintäajoilla (päätä heti ja maksa -meiningillä). Pakettien sisältämistä firmoista ainoat tiedot ovat kolmen rivin löyhä synopsis, tyyliin "it-osaaja Malesiasta joka erikoistunut LCD-tekniikkaan".

Minä sijoittajana haluaisin sijoittaa aurinkopaneeleiden kuningasyritykseen, vesivoiman sulttaaneihin, sähköautoteknologian voittajiin ja raakamateriaalikierrätyksen keisareihin. Mistä löydän tahon joka niistä jotain tietäisi?

Itse pitänee sekin kaivaa mutta koska? Mistä?

3 kommenttia:

Jani Hovila kirjoitti...

Hmmm. Itse en pidä sijoittamista meedioiden hommana enkä arpapelinä.

Sijoittaminen on siitä samankaltaista hommaa kuin yrittäminen, että loppuviimein se on vain raakaa puurtamista. Eli itse on tiedot haettava, profiloitava yritykset ja päätöksetkin pitää tehdä itse. Ja kaiken tämän työn jälkeen myös vastuu on sinun.

Mainitsemasi kaltaisia yrityksiä on varmasti, mutta ne ovat vain harvojen ja valittujen tiedossa. Ja sillä samalla hetkellä kun tieto tavoittaa "tuulipukukansan" on kerma jo päältä kuorittu.

Sitäpaitsi ei meistä kukaan varmasti tiedä mikä yritys on aurinkopaneeleiden kuningas 10 vuoden kuluttua. Sinun pitää tehdä nykyisen datan pohjalta vain valistunein arvaus (ja toivoa).

Tässä vielä linkki mainioon kirjoitukseen Henri Elolta, jonka suosittelen lukemaan: http://sijoittajaksi.blogit.kauppalehti.fi/blog/8378

Jani Hovila kirjoitti...

Edelliseen kommenttiini eksyi väärä linkki. Tarkoitin tätä http://sijoittajaksi.blogit.kauppalehti.fi/blog/8452

Sori.

Pikku Apuri kirjoitti...

Kiitos Jani vinkeistä. Olen vielä niin sijoittamisuranai alussa, että aika sekavalta kaikki tuntuu. Ja tottahan tuo on, että itse sinun pitää kaikki tehdä ;)