tiistai 12. tammikuuta 2010

2000-luvun merkittävimmät luonnontieteen löydöt


Hesari listasi 12.1.2010 näin:


1) Ihmisen geenikartoitus, jonka sadat geneetikot saivat päätökseen 2003.

2) Vuotta myöhemmin Wmap-luotain varmensi universumin iän noin 13,7 miljardiksi vuodeksi.

3) Tieteenteon luonne muuttui verkon laajakaistojen, grid-verkon ja avoimien open acces-julkaisujen myötä. Samalla maallikotkin pääsivät tieteenteon avustajiksi eri hajautetun laskennan @hankkeissa.


Muut sijat:
 
4) Ihmisen esihistoria eli matka Afrikasta muualle maailmaan tunnetaan yhä tarkemmin. Sen mahdollistivat dna:n muutoksia mittaavat molekyylikellot.
5) Supertietokoneiden laskentatehot kasvoivat huikeisiin mittoihin, ja ennustaminen ja mallintaminen tehostuivat eri tieteenaloilla.
6) Kantasolujemme tuntemus voi tarjota mahdollisuuden siihen, että ihminen kasvattaa omia varaosiaan 2010-luvulla. Kasvatus alkaa ehkä hampaista ja ihosta.
7) Grafeenia löytyi tavallisen lyijykynän päästä Manchesterin yliopistossa. Sen yhden atomin paksuinen hiilikerros on maailman vahvinta – ja kalleinta – ainetta.
8) Maapallon väkiluku tasaantuu 2050-luvun jälkeen, ennustivat väestötieteilijät. Syynä on se, että naiset kouluttautuvat kaikkialla ja tietävät ehkäisystä.
9) Metamateriaalit sirottavat esineiden säteilyä. Periaatteessa niistä voisi joskus tehdä näkymättömiä esineitä.
10) Robotiikassakin otettiin edistysaskeleita. Ihmisen muotoon tehty japanilainen Asimo osaa jo juosta, ja imurit, Trilobiitit, tulivat siivoamaan koteja.

Ei kommentteja: