keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Vanhusten ryhmäkodit - kun asioita mietitään maalaisjärjellä


Yksi upeimmista kunnallisista toimista koskaan on ollut Lieksan pienen kaupungin uraauurtava työ vanhusten parissa. Lieksaan on avattu jo yhdeksän ns. ryhmäkotia, joissa vanhukset saavat asua kodikkaassa talossa keskenään (tässä linkki juttuun Lieksan ryhmäkodeista).

Jokaisella on oma huone, mutta muut tilat ovat yleiskäytössä. Omassa asunnossa käy kunnallisen kotiavustajan lisäksi tarvittaessa henkilökohtainen avustaja. Lounaan valmistaa - asiakkaiden toiveiden mukaisesti - yksityinen pitopalvelu, ja jääkaapissa on jokaisella asukkaalla oma hylly. Ryhmäkotiin tilatut ruoka-annokset maksavat saman verran kuin kaupungin ateriapalvelussa.

Ryhmäasuminen tulee niin asukkaalle kuin kunnallekin huomattavasti laitoshoitoa edullisemmaksi. Asukkaat maksavat asumisestaan kohtuullista vuokraa, kun taas kunnalle yhden vanhuksen asuminen ryhmäkodissa maksaa Lieksan sosiaalijohtajan laskelmien mukaan vain 20 euroa vuorokaudessa. Laitoshoidossa vastaava asuminen maksaisi jopa kuusi kertaa enemmän.
Nyt sama malli jokaiseen suomalaiseen kuntaan. Unohtakaa ne järkyttävät laitoshoidot, joissa vanhukset jätetään "laiduntamaan käytäville kuin hylätty karja". Mmm, pitäisikö ostaa vanha talo maaseudulta...?
PikkuApuri

Ei kommentteja: