sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Autoilun vallankumous

Sen ensiosa on tässä. Kyseessä on vety-/sähköauto Hondalta, nimeltään Clarity, joka tulee myyntiin tänä vuonna Kaliforniassa.

Vety, joka on maailman yleisin aine, otetaan irti jostain toisesta aineesta, jossa vety yleensä on kiinni (se on seurallinen aine), kuljetetaan vetyasemalle ja tankataan autoon. Autossa on "kone", joka muuntaa vedyn sähköenergiaksi yhteyttämällä sen happeen, jota saadaan ilmaiseksi auton liikkuessa. Koneessa on yksi liikkuva osa, joten auto ei tarvitse koskaan huoltoa (!??). Päästöinä tulee putkesta vain....vettä. Bravo!

Bensa-autot muuttuvat sunnuntain luksustuotteiksi muutamassa vuodessa.

lauantai 28. marraskuuta 2009

Edward S. Curtis - intiaanihistorioitsija


Ilman Edward S. Curtisin uskomatonta intiaanitutkimusta ja -kuvaamista, emme me valkoposket tietäisi kovinkaan paljon Amerikan alkuperäiskansoista. Mies mm. kirjoitti 20-osaisen The North American Indian -kirjasarjan vuosien 1907-1931 välillä ja ohjasi muutaman intiaanielokuvan 1900-luvun alussa (!). Legendaarisesta kirjasarjasta löytyy lähes kaikki intiaaniheimot kuvineen ja elämäntapaselvityksineen. Kannattaa tutustua aivan uskomattoman tunnelatauksen sisältäviin kuviin ja töihin.

Parasta miehen töissä kuitenkin oli se, että niiden sisältämät tarkat kuvaukset ja kuvat saivat Pohjois-Amerikan intiaaniheimot elvyttämään uudelleen perinteitään. 

maanantai 16. marraskuuta 2009

Neroja yrityksiä

Ruotsalainen (what else?) Chromogenics on kehittänyt napista päälle ja pois kytkettävän kalvon, joka asennetaan tavalliseen ikkunaan. Talvella sitä pidetään auki, jolloin auringonvalo pääsee lämmittämään asuntoa, ja kesällä kiinni, jolloin kalvo pitää asunnon viileänä.

Brittiläinen Ceravision puolestaan keksi lampun uudelleen. Tavallisessa hehkulampussa valoksi muuntuu vain10% sen energiasta (muu muuttuu lämmöksi). Energiansäästölampussakin tehosuhde on 15-85, eli surkea. Ceravisionin lampussa ei ole elektrodeja, vaan mikroaallot ionisoivat pienessä lasiputkessa olevan kaasun. Tässä lampussa tehosuhde on jo 50-50.

Missä on Suomen vastaavat? Jos kansanedustajien toimia katsoo, niitä ei koskaan voi tullakaan.

lauantai 14. marraskuuta 2009

Kuluta oikein. Vaikuta lompakollasi.

Maapallon, sen eläinten ja ihmisten "paremmin vointiin" auttaa vain ajattelutapamme perinpohjainen muutos.

Meistä on tehty kuluttajia. Teemme työtä, jotta voimme kuluttaa. Yhteiskuntamme lait on säädetty tukemaan olemassaoloamme kuluttajina. Politiikkamme pyörii kuluttamisen ympärillä. Käyttäkäämme siis jo olemassa olevaa infrastruktuuria hyväksi - hyvällä tavalla.

Liity mukaan ryhmään, joka muuttaa yritysmaailmaa kuluttamisen keinoin. Tämä ryhmä tukee kestäviä ja ekologisia tuotteita ja palveluita, hyvää palvelua sekä ostaa vain todelliseen tarpeeseen.

Emme anna rahaamme huonon palvelun ylläpitäjille, huonolaatuisten tuotteiden valmistajille tai epäeettisille toimijoille.

Toimimalla näin voimme kenties vaikuttaa rahan keinoin myös poliittiseen ilmapiiriin ja päätäntävaltaan, mutta ennen kaikkea - levitämme valtaa suurilta pienemmille.

Tule mukaan!

11th hour



Sain vasta nyt katsotuksi Leonardo DiCaprion tähdittämän ja tuottaman dokumentin, the 11th hour. Siinä on ilmastonmuutokseen jo perehtyneelle paljon kertausta, mutta se on aika hyvä summaus kaikesta, mistä ollaan tiedemaailmassa yhtä mieltä. Suosittelen siis. Löytyy yltä ja Googlevideoista kokonaisena.

Vaikuttavimpia filmissä tuntuivat olevan Paul Hawkenin kommentoinnit, joten lienee syytä lukaista miehen kirjoja.

Lisäksi filmi on poikinut ns. action-verkkosivuston, jossa esitellään yksittäisiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

eCorolla on valmis


Runsaan vuoden pykätty, "avoimen politiikan sähköauto" on valmis. Projekti on hyvin mielenkiintoinen, sillä se tavoittelee tasoa, jossa päivässä voisi vaihtaa minkä tahansa polttomoottoriauton sähköautoksi. Hintaa kertyy tämän hetken kustannuksin 10 000-20 000 euroa, riippuen komponenteista.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Eettinen sijoittaminen

Talouselämän artikkeli hieman valottaa asiaa mm. antamalla muutaman konkreettisen rahastovinkin, mutta muuten ko. aihe on ollut suomimedioissa yllättävänkin piilossa. Nimittäin jos salkkujen arvo Suomessa on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa, luulisi tarjonnan kasvavan hurjaa vauhtia.

"Suomessa on useita ympäristöasioihin erikoistuneita rahastoja, UB:n Puhdas Ympäristö -rahaston lisäksi muun muassa eQ Clean Energy, Evli Sustainable Climate ja Fim Green Energy."

Mikäli olen ymmärtänyt oikein, eettisiin kohteisiin sijoittaminen antaa itselle paremman mielen, mutta todelliseen muutokseen moisella toiminnalla on vielä matkaa. Kääntäen aihe on mielenkiintoinen: ketkä sijoittavat epäeettisiin kohteisiin? Pankit ja muut laitokset osaavat kyllä edelleen pitää pörssimaailman sellaisena kasvottomana möykkynä joka ei maistu ja tunnu miltään. Eihän kukaan pahaa tee ellei tiedä tekevänsä?

maanantai 2. marraskuuta 2009

Katso mitä luulet syöväsi

Luulin että ilmastonmuutoksen aiheuttamat katastrofit, Kiinan tulevat ydinvoimalat, huonot poliitikot tai meteoriitit voisivat olla pelkoja, kunnes katsottuani jo aiemmin mainostamani Food inc. -dokumentin huomasin, että ketsuppia tai hampurilaista on syytä pelätä vielä enemmän.

Dokumentti on jokaiselle pakko. Katso se, ja äänestä kaupassa lompakollasi orgaanisen ja luomuruuan puolesta - joka kerta!